sâmbătă, 12 februarie 2011

LEGILE DE BAZĂ ALE AUTOVINDECĂRII
ENERGETICE  I


Acum că am încheiat pentru un moment prezentarea anatomiei energetice a corpului uman (canale energetice, chakre, structuri, câmpuri şi aura energetică), urmează să vă reamintesc legile de bază ale autovindecării energetice.

Materialul face parte din cartea „MÂINILE TALE TE POT VINDECA” scrisă de: Maestrul Stephen Co, Eric B. Robins în colaborare cu John Merryman, Capitolul „Eşti gata să te vindeci – anatomia ta energetică”, pg. 41-45, şi Capitolul 2 – „Adevărata natură a minţii tale – cum te protejează şi cum îţi face rău” pg. 46-57; Ed. POLIROM, 2003.




Dovezi ştiinţifice ale existenţei modelului
energetic şi a capacităţii de autovindecare

În timp ce medicina tradiţională şi-a manifestat scepticismul şi chiar dezaprobarea faţă de principiile terapiei energetice, unii cercetători în domeniul medicinei au făcut experimente ce vin în sprijinul ei. Dr. Robert Becker, chirurg ortoped la universitatea din New York, a făcut o serie de investigaţii interesante ale capacităţii de regenerare a formelor de viaţă simple, mai puţin evoluate, investigaţii ce susţin cu putere noţiunea de model energetic sau şablon. Becker citează lucrarea savantului suedez Abraham Trembley, care a găsit câteva specii de polipi ce se regenerează dacă sunt tăiaţi în bucăţi, atâta timp cât bucăţile respective conţin o porţiune din „tulpina” sau corpul central.
Becker mai face referinţe vaste la experimentele lui Lazzaro Spallanzani, un preot italian care a demonstrat că unei salamandre îi creşte din nou coada sau un membru dacă sunt tăiate. Becker arată că, dacă şi coada, şi membrul salamandrei sunt înlăturate, se pot lua câteva celule din coadă care, mutate în zona membrului tăiat, se vor regenera într-un membru nou. Înaintea acestor experimente se credea că celulele cozii erau diferenţiate – codul lor genetic era programat astfel încât ele să formeze o coadă. Însă experimentele arată că celulele cozii salamandrei se pot de-diferenţia (pot deveni celule generale) şi apoi re-diferenţia în celule cu un cod diferit (de a forma un membru). În corpul salamandrei, o anumită forţă sau conştiinţă a celulelor ei a ştiut cumva să facă celulele respective să formeze un membru, chiar dacă celulele care fuseseră plasate în zona membrului retezat fuseseră programate deja să formeze o coadă. În conformitate cu gândirea ştiinţifică tradiţională, este puţin probabil să se întâmple aşa ceva. Becker face comparaţia cu o grămadă de cărămizi care se rearanjează în mod spontan, formând o clădire cu o structură completă din oţel, ferestre şi acoperiş!
Becker mai citează şi alte exemple de regenerare. Tritonul îşi poate regenera un ochi, cu tot cu nerv optic, în aproximativ 40 de zile. Caraşii aurii şi salamandrele îşi pot regenera fibrele spinale. Chiar şi oamenii au o oarecare capacitate de regenerare. Ficatul uman poate înlocui porţiuni ce s-au pierdut din cauza unor răni, prin ceea ce medicina numeşte hipertrofiere compensatorie – capacitatea celulelor de a-şi mări rata de diviziune şi de a înlocui ţesuturile pierdute. Rănirea sau disfuncţionalitatea unui rinichi duce deseori la mărirea celuilalt.
Becker notează faptul că regenerarea devine mai dificilă pe măsură ce eşti tot mai sus pe scara evoluţiei, implicaţiile ei fiind totuşi semnificative:
  1. viaţa se poate vindeca singură;
  2. există o capacitate de autoregenerare;
  3. există o forţă a regenerării şi o inteligenţă ce o poate direcţiona;
  4. există un model energetic mai vast ce îndrumă celulele să crească şi să se regenereze.



Legile de bază ale autovindecării energetice

Iată principiile de bază privitoare la folosirea pranei în autovindecare. Aceste legi simple fundamentează lucrul cu energia şi vindecarea din cartea de faţă.
1.               Atunci când energia circulă cum trebuie prin corp, ai o sănătate bună. Este cel mai important adevăr despre prana, corp, minte şi sănătate. Dacă aura e curată, meridianele sunt neobstrucţionate iar chakrele sunt echilibrate şi într-o stare bună de funcţionare, corpul este sănătos pe plan fizic şi mental.
2.               Atunci când în corp există o perturbare energetică,  se creează o stare de boală. Acesta este un corolar al primei legi. Atunci când energia corpului este obstrucţionată în vreun fel, când este împiedicată să circule normal prin meridiane, spre şi dinspre chakre şi organe, apare o problemă de sănătate (sau este pe cale să apară, vezi infra, principiul 5). Există două tipuri de perturbări energetice: congestia, care este o acumulare de prana în exces sau de prana impură, şi epuizarea, adică o deficienţă de prana. Perturbările energetice pot fi generale (au loc în toată aura) sau locale (se manifestă într-o anumită zonă, chakră sau meridian). Pentru a se reveni la o stare de sănătate a corpului, perturbările energetice trebuie tratate.
3.               Poţi detecta, spori şi dirija rezervele de prana ale corpului pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea – asta dacă eşti corect instruit. Prana este o forţă vie; ea are conştiinţă. Există o zicală în practica qi gong: - „Qi merge după yi”. Qi este, după cum s-a explicat mai devreme, un sinonim pentru forţa vitală universală. Nu avem un echilibru perfect pentru cuvântul yi, dar el se referă la minte sau intenţie. Astfel, o traducere aproximativă a zicalei ar fi: „Energia ascultă de gând”; prana va merge acolo unde vrei tu. Cartea de faţă îţi oferă instruirea corectă pentru acumularea unui surplus de prana şi direcţionarea sa în scopul îmbunătăţirii sănătăţii tale.
4.               Corpul tinde întotdeauna spre homeostază. Cuvântul „homeostază” provine din limba greacă şi desemnează o stare de stabilitate sau calm între grupuri sau între elementele unui organism, ce sunt diferite dar depind unele de altele. Şi corpul tinde spre un nivel energetic echilibrat. De ce? Pentru că starea de echilibru, respectiv de sănătate, este starea noastră naturală. Corpul nostru are o tendinţă înnăscută spre sănătate.
5.               Bolile se manifestă în corpul energetic înainte de a se manifesta în corpul fizic. Corpul energetic este model sau şablon pentru corpul fizic. El îl înconjoară şi îl pătrunde. Astfel, problemele de sănătate se manifestă mai întâi ca neregularităţi sau perturbări în corpul energetic înainte de a deveni simptome sau adevărate probleme de sănătate ale corpului fizic. Mai mult, prin exerciţii regulate de generare a energiei şi paşi radicali în menţinerea curăţeniei corpului energetic, vei da o mână de ajutor la prevenirea afecţiunilor şi la diminuarea efectelor lor în cazul în care se manifestă fizic.
6.               Vindecarea se manifestă în corpul energetic înainte de a se face simţită în corpul fizic. Este un corolar al principiului 5. atunci când aura este vindecată energetic, deseori pot apărea rezultate spectaculoase şi foarte rapide în corpul fizic. Cu toate acestea, poate să apară şi un mic decalaj de timp până ce vindecarea se manifestă în corpul fizic. Durata acestui decalaj depinde de factori precum experienţa şi priceperea vindecătorului, complexitatea şi gravitatea problemei de sănătate şi nivelul energetic de moment al persoanei afectate.
7.               Principala cauză a problemelor energetice ce se fac vinovate de o multitudine de afecţiuni fizice o constituie deseori gândurile şi emoţiile negative acumulate în corp. Gândurile, emoţiile, concepţiile şi amintirile conţin energie reală ce se acumulează inconştient în corpul fizic. (Gândeşte-te: cum îţi dai seama că eşti nervos, supărat sau speriat?  Nu printr-o conştientizare de natură intelectuală. Ci doar din cauză că simţi o manifestare fizică în corp, de exemplu, un spasm al stomacului, gât încordat, bătăi accelerate ale inimii, nevoia subită de a merge la toaletă, transpiraţie abundentă etc.). Emoţiile negative în sine nu provoacă probleme; de vină este împotrivirea noastră de a le simţi şi de a le elibera energia într-un mod constructiv. Atunci când te fereşti să simţi emoţii negative şi să ai concepţii negative, musculatura corpului tău se contractă în plan fizic şi le păstrează acolo. Ţinute cu încăpăţânare în corp o perioadă de timp, emoţiile negative, concepţiile limitative şi amintirile traumatice formează piedici şi perturbări energetice care duc la probleme de sănătate fizică. Bineînţeles, sănătatea ta poate fi afectată atât de factori externi, precum bacteriile şi viruşii, cât şi de alternative nepotrivite de viaţă, obiceiuri proaste şi accidente. Însă multe probleme de sănătate rezultă dintr-o perturbare energetică provocată în cele din urmă de subconştientul ce ţine prizoniere în corp energiile negative sau convingeri limitative.

Cei şase paşi spre vindecarea sinelui

Cartea de faţă face autovindecarea mai uşoară prin intermediul celor şase paşi ce te ajută să-ţi echilibrezi aura, să-ţi măreşti cantitatea de energie şi să înlături anumite probleme de sănătate cu ajutorul unor remedii energetice specifice. Pe măsură ce vei parcurge cei şase paşi, nu confunda simplitatea lor cu o lipsă de rafinament sau de eficacitate. Precum sistemul binar de comunicare al calculatorului – o serie de zero şi unu -, ce pare simplu dar poartă în el o complexitate şi o inteligenţă incredibile, cei şase paşi spre autovindecare sunt uşor de învăţat şi de pus în aplicare tocmai datorită faptului că au fost extraşi din multe şi puternice sisteme şi tehnologii de vindecare energetică. Tu beneficiezi de cele mai importante practici şi tehnici de vindecare, astfel încât să le efectuezi cu o pregătire minimă şi cu eficienţă maximă. Vrem să-ţi petreci timpul vindecându-te rapid şi corect, nu studiind teorii kilometrice.

Cei şase paşi sunt:

1.                Înlăturarea emoţiilor negative şi a concepţiilor limitative. Aici intră şi câteva tehnici de înlăturare a emoţiilor negative, a temerilor, amintirilor traumatice, fobiilor, neliniştilor şi concepţiilor limitative din corp, acolo unde ele blochează fluxul de prana. Acestea trebuie înlăturate pentru recuperarea echilibrului energetic.
2.                Respiraţia pranică. Este o tehnică optimă de respiraţie, cu rezultate benefice pentru sănătatea fiziologică şi energetică, printre care se numără o circulaţie îmbunătăţită, efort minim al inimii, un sistem imunitar mai bun şi, cel mai important, capacitatea de a atrage cantităţi sporite de prana pentru energia generală şi autovindecarea anumitor zone.
3.                Manipularea energiei. Sunt trei tehnici unice de vindecare pranică. Ele cuprind scanarea, metoda prin care îţi foloseşti mâinile pentru detectarea tulburărilor energetice; măturarea, tehnica de curăţare manuală a pranei impure sau congestionate; şi energizarea, procesul de atragere a pranei şi de suplimentare a zonelor deficiente.
4.                Igiena energetică, adică practica de menţinere a corpului energetic cât mai curat şi încărcat posibil prin ordonarea emoţională, recomandări legate de regim, exerciţii fizice speciale, practici de respiraţie, meditaţie, un mediu energetic curat acasă şi la serviciu şi utilizarea adecvată a sării ca remediu de curăţare.
5.                Meditaţia. Ajută la calmarea minţii, corpului şi intensifică fluxul de energie vindecătoare şi de curăţare. În carte sunt incluse două meditaţii: prima este meditaţia pentru înţelegere; cealaltă este „Meditaţia la Inimile Gemene” a Marelui Maestru Choa, o meditaţie la pace şi dragoste.
6.                Exerciţii de generare a energiei. Cele două tipuri de exerciţii, exerciţiile tibetane şi exerciţiile mental-fizice modificate, te ajută să atragi şi să generezi mari cantităţi de prana din cea mai rafinată.

În capitolul următor vei învăţa despre principala cauză a multor probleme de sănătate şi despre cum eforturile pe care le face mintea ta pentru a te proteja agravează uneori problemele respective.

Sursă imagini: Google

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu