joi, 16 septembrie 2010

STRESUL III

ENERGIA UNIVERSALĂ
o cercetare sistematică şi ştiinţifică
Bedri C. Cetin

Editura Solteris - 2000
(din care sunt preluate capitolele despre stres si „reacţia la stres” pg. 31-35)


15. SUNT STABILIŢI ÎN MOD ŞTIINŢIFIC CARE
SUNT FACTORII „REACŢIEI LA STRES”, CE
DETERMINĂ CELE MAI MULTE BOLI


Comentariu ştiinţific

R E Z U L T A T E

   1. Cercetările medicale de la Cornell University Medical College numesc „reacţie la stres” ca fiind problema medicală şi socială cea mai îngrijorătoare, astăzi în SUA. Cu siguranţă, la aceasta se referă la fel de bine şi alte ţări.

   2. Între 80–90% din boli sunt datorate stresului, dar unii cercetători consideră că toate bolile sunt cauzate de stres.

   3. „Reacţia la stres” este în legătură cu şase cauze provocatoare de moarte: bolile de inimă, cancerul, bolile de plămâni, accidentele, ciroza ficatului, sinuciderea.

   4. Următoarele simptome sau afecţiuni sunt cunoscute ca fiind legate de „reacţia la stres”:

I. Sistemul nervos central:
Anxietatea;
Depresia;
Oboseala;
Durerile de cap.

II. Sistemul cardiovascular:
Funcţionarea deficitară a inimii (poate cauza anghina);
Contractarea vaselor de sânge periferice;
Hipertensiunea.

III. Sistemul digestiv:
Stomac deranjat, chiar ulcere;
Diareea;
Gastritele;
Ulcerele peptice;
Sindromul Bowel (probleme intestinale);
Rănile dureroase în gură.

IV. Sistemul respirator:
Astmul;


V. Sistemul muscular-osos:
Tensiunile în muşchii scheletici şi în articulaţii;
Predispoziţia la artrite, boli degenerative;

VI. Sistemul imunitar:
Slăbirea sistemului imunitar;
Răcelile comune;
Bolile virale;
Bolile autoimunitare;
Alergiile;
Malignizarea celulelor – cancer.

VII. Sistemul endocrin:
Dezechilibrele menstruale;
Dezechilibrele tiroidei (subactivare, supraactivare, tiroidite);
Hiperfuncţionarea suprarenalei.

VIII. Sistemul reproducător:
Infertilitatea;
Menstrele neregulate;
Simptomele de tensiune premenstruale;
Ejacularea precoce;
Impotenţa.

IX. Pielea:
Eczemele, psoriazisul, urticariile.

X. Bolile generale:
Diabetul;
Degenerarea ţesuturilror;
Accelerarea procesului de îmbătrânire.

   5. Mai mult de 100 milioane de oameni suferă de boli legate de stres.

   6. Între 75-90% din toate consultaţiile medicale sunt datorate stresului şi anxietăţii.

   7. În SUA, peste 50% din decese sunt în fiecare an rezultatul bolilor asociate „reacţiei la stres”.

   8. Un sondaj raportează că mai mult de 25% din forţa de muncă a SUA suferă din cauza excesului de stres şi anxietate; 15% din populaţia SUA este bolnavă de anxietate şi un american din cinci suferă de insomnie datorită stresului.

   9. „Reacţia la stres” , când este severă, se transformă în arteroscleroză (îngroşarea arterelor), atacuri de inimă, comoţie cerebrală şi suicid.

   10. Deoarece „reacţia la stres” consumă energia, hormonii, enzimele (şi alte substanţe chimice) şi se neurotransmite în corp, aşa cum o arată studiile, se poate manifesta în următoarele simptome: digestie slabă, probleme respiratorii, disfuncţii sexuale, disfuncţii ale sistemului imunitar şi probleme ale sistemului nervos central, precum ticuri, contracţii musculare, nervozitate (teamă, anxietate) şi incapacitatea de a dormi bine.

   11. În concordanţă cu studiul publicat de Wall Street Journal, printre miile de supraveghetori din 46 de companii, mai mult de 70% au probleme din cauza stresului. Aceste persoane cheltuie de trei ori mai mult decât alţii, pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Statisticile arată că „reacţia la stres” este semnificativă în crearea problemelor de sănătate.

   12. Mulţi medici sunt foarte conştienţi de legătura directă dintre stres şi boală. Referitor la natura bolii – de la cea mai simplă răceală până la cancer –pacienţii sunt sfătuiţi să se odihnească, să se relaxeze şi să adopte o viaţă planificată, care să le reducă stresul.

   13. Cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine din New York au descoperit că persoanele văduve, în primele 2 luni după decesul soţilor, au limfocitele reduse în mod semnificativ. Persoanele văduve cu vârsta peste 55 ani, au o rată a mortalităţii mai mare cu 40% în primele 6 luni după decesul soţilor, decât persoanele căsătorite, din aceeaşi grupă de vârstă.

   14. Un număr din ce în ce mai mare de cercetători consideră stresul ca un factor al CANCERULUI. Studiile desfăşurate într-un număr de institute indică că nivelul de activitate al celulelor ce identifică şi distrug cancerul, este mai redus la persoanele care suportă nivele ridicate ale stresului, decât la persoanele care suportă un nivel mai redus. Nivelul mai redus al activităţii, face ca celulele canceroase să se multiplice mai uşor. Atitudinea pacienţilor bolnavi de cancer este un factor important în procesul de restabilire, acei ce cred cu adevărat că se vor vindeca şi care suportă mai puţin stres în ceea ce priveşte situaţia lor, au o şansă mult mai mare de vindecare, decât cei cu atitudine mai puţin pozitivă cu un nivel ridicat de stres.

   15. În ultimii ani, cercetătorii au demonstrat că oamenii şi unele animale pot exercita un control voluntar asupra sistemului nervos vegetativ, (în ciuda celor ce se credea în mod normal). Experimentele conduse de către dr. Neil E. Miller în 1969, au arătat că tehnicile de „biofeedback” au succes în reglarea circulaţiei sanguine. Savanţii, folosind echipamente sensibile în laborator, au aratat că practicanţii de yoga şi-au dezvoltat capacitatea de a-şi controla consumul de oxigen, presiunea sângelui şi temperatura corpului. Un studiu din 1968, efectuat la Harvard Medical School a descoperit că oamenii care meditează regulat, sunt capabili să-şi reducă consumul de oxigen cu 20%, să scadă conţinutul de acid lactic al sângelui (asociat cu neliniştea) şi să inducă un nivel ridicat al activităţii mentale legat de linişte şi stare de bine (unde alfa). Alte studii desfăşurate de membrii aceleiaşi echipe de cercetare, în 1981, au arătat capacitatea călugărilor tibetani în a-şi creşte temperatura unor părţi ale corpului (degetele de la mâini, de la picioare, pielea) cu până la 8 grade C, în timpul meditaţiei. Toate aceste studii confirmă faptul că starea de stres indusă intern poate fi contracarată, deci noi avem controlul total asupra condiţiilor fundamentale ale corpului, atât timp cât ştim cum să le stăpânim.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu